Etiket: reverse fmea, RFMEA Eğitimi, tersine fmea
TERSİNE (GERİYE DOĞRU) FMEA YAKLAŞIMI
Tersine FMEA, bir FMEA çalışmasının sürekli güncellenmesini ve ilerlemesini sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir sürekli İyileştirme sürecidir. FMEA çalışmalarının uygulamasını destekleyen bir araçtır.
Tersine FMEA, çok fonksiyonlu bir ekip tarafından yürütülen ve tüm arıza modlarının uygun kontrollere sahip olduğunu doğrulamaya odaklanmış, çok işlevli bir ekip tarafından yürütülen, tüm FMEA sürecine dahil olan tüm arıza modlarının üretim proseslerinde, gerçeklik doğrulaması için yapılan bir inceleme çalışmasıdır.
OEM’ler, özellikle FMEA Süreci hakkında konuşurken bu konuyla ilgilenmektedir. General Motors, PSA ve Renault gibi bazı OEM’ler, FMEA revizyonları sorununu ele almak için bir Reverse FMEA aracının kullanımıyla ilgili özel istekler olarak belirtmektedirler.
Reverse FMEA Çalışmasında sorgulanacak hususlar; – Potansiyel hataların üretim hattında mevcut mudur ve alınan önlemler hatanın oluşmasını önlüyor mu, kontroller yeterli mi? Mevcut dış ppm, iç ppm, yeniden işlem ve daha alt kalite ürüne kaydırma gibi başarısızlık sonuçları ve bunların hatta nedenleri PFMEA da var mı, alınan aksiyonlar yeterli mi? Bizzat çalışma alanında inceleme yaparak, başka ne gibi hatalar mevcuttur, tespit edilen yeni hatalar PFMEA çalışmasına dahil edilmeli mi?
RFMEA İÇİN GERÇEKLEŞTİRİLECEK ANA FAALİYETLER • İş istasyonlarında mevcut sürecin gözden geçirilmesi • Önceki eylem planının fiili durumunun teşhisi • Gerçek işlem verimliliğinin testi • Gerçek performans sonuçlarının toplanması ve analizi • Hedefleri ve gereklilikleri sürece güncellemek ve entegre etmek • P-FMEA revizyonu ve yeni eylem planı tanımı (gerekirse)
RFMEA, son işlem faaliyete geçtiğinde, ön seri ve seri üretim koşullarında gerçekleştirilebilir. Ters FMEA aracının sistematik uygulaması, şirkete aşağıdaki gibi birçok avantaj sağlar: • Üretim ekipleri hakkında tecrübe ve bilgi edinin. • FMEA’ları korumak, gözden geçirmek ve sistematik olarak geliştirmek • Kalite dışı riskleri ve maliyetleri azaltmak • Yapısal bir bilgi tabanı oluşturmak • Üretim süreçlerini iyileştirin.
RFMEA sonrasında detaylı hata raporu hazırlanıp, çalışma formu ile beraber paylaşılmalıdır. Raporda tespit edilen açık net olarak yazılmalı, ilave önlemler ekip ile birlikte belirlenmelidir. PFMEA değişikliği veya yeniden gözden geçirilmesi gerekli ise raporda bu yine net olarak belirtilmelidir.
RFMEA ÇALIŞMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
– Sürekli olarak prosesteki mevcut hata modlarını gözden geçirin Iskarta, yeniden işlem analizlerini, nedenlerini inceleyin İlave bekletme, elleçleme, itme. Çekme, dayama operasyonları var ise ve bu operasyonların standartları net değilse bu noktara odaklanın Arıza kayıtları (makine, ölçüm aleti) ve arıza sonrası yapılan faaliyetleri inceleyin. İlgili RFMEA gerçekleştirilen iş istasyonundan karantina sahasına giren çıkan parçaları inceleyin.
Reverse FMEA adı üzerinde tersine FMEA. Sahaya gidin kardeşim. Masa başında göremediğiniz ne kadar risk varsa sahada görebilirsiniz deniliyor. Japonların tabiri ile Gemba yapın.
PFMEA nedir. Portansiyel hata türü ve etkileri analizidir.
RFMEA nedir. Gerçek hata türü ve etkileri analizidir. Sahaya bak bakalım. Makine arızaları nelermiş, neden durmuş bu makinalar. Bizi parçaları prosesi etkiliyor mu. O arızalar PFMEA da irdelenmiş mi.
Yeniden işlem var mı. Kayıtlar tutuluyor mu. Ne kadar sık oluyor bu arızalar, PFMEA daki sıklıkta mı. Ne kadar sık düzeltme gereği duruyoruz parçaları. PFMEA daki sıklıkta mı.
Evet, FMEA yı müşteri için denetim için değil kendiniz için kullanın.
Sen kendini düzeltmezsen ya müşteri düzeltir, ya denetçi ya da rakip!
Rakip gelir işini elinden alır. Düzgün yapamıyorsan, hatalı yapıyorsan, tekrar tekrar düzeltme yapıyorsan bunlar maliyetlere yansır, müşteri zaten seni değiştirmek için fırsat kolluyordur. Sonrası malum.
Onun için FMEA aracını dikkatli kullanın. Birileri istiyor diye FMEA yapmayın !!!!
Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
VDA 6.5 ÜRÜN ÖMÜR DÖNGÜSÜNDE ÜRÜN DENETİMİ EĞİTİMİ
VDA 6.3 PROSES DENETİMİ – ÜRÜN ÖMÜR DÖNGÜSÜNDE SÜREÇ DENETİMİ EĞİTİMİ VERSİYON4 – 2023
MSA EĞİTİMİ – ÖLÇÜM SİSTEMLERİ ANALİZİ EĞİTİMİ
SPC EĞİTİMİ – İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROL – MAKİNE VE PROSES YETERLİLİĞİ
CQI-30 KAUÇUK KALIPLAMA PROSES DENETİMİ EĞİTİMİ- RUBBER MOLDING
MACHINERY FMEA KAVRAMI / MACHINERY FMEA / KALIP TASARIM FMEA NEDİR?
KAHVERENGİ EĞİTİM DANIŞMANLIK LİMİTED. ŞTİ. 23 NISAN MAH. KÖROGLU CAD. STARCITY NO:11 NİLÜFER / BURSA TEL: 0224 441 68 67 - 0532 452 49 70